Incident se sestřelením ruského letounu IL-20 syrským systémem S-200 ukazuje beznadějnou zastaralost syrské PVO. Historický sytém S-200 měl několik problémů s tragickou záměnou cílů i při cvičení.
Nejznámější tragická chyba je z října 2001, kdy ukrajinská armáda při cvičením v Černém moři vypálila raketu S-200 a S-300 na cvičný bezpilotní cíl. Střela S-300 spolehlivě zasáhla bezpilotní stroj ovšem raketa  systému S-200 z nějakého důvodu minula cíl a zachytila letadlo Siberia Airlines Flight 1812 letící z Tel Avivu do Novosibirsku, který po 240 km svého letu sestřelila a tím zabila všech 78 lidí na palubě. Při vyšetřování se zjistilo, že cvičný cíl se údajně chvíli překrýval s letícím dopravním letadlem a ačkoliv to bylo proti vojenským předpisům, obsluha raketu vystřelila i když se v oblasti nacházelo jiné letadlo.
Systém S-200 měla ve výzbroji i Československá lidová armáda a asi nejznámější komplex PVO byl umístěn v dnes již opuštěné základně na Brdech. Pamětníci kteří systém obsluhovali potvrzují, že raketa mohla být vystřelena jen pokud hlavice dostala informaci od řídícího radaru o cíli, dále tvrdí, že od určitého okamžiku si raketa řídila let sama a nešla ze země již nijak ovlivnit.
V současné době je systém S-200 zastaralý. Rusko sice tvrdí, že upgradovalo syrský systém S-200 novým softwarem a propojilo ho s dalšími moderními naváděcími systémy ale jak vidět, to nemělo žádoucí účinek. Protože další setřely (jako byl např. zásah izraelské stíhačky F-16 na Golanech)  nelze hodnověrně potvrdit, jediný prokazatelně úspěšný zásah tohoto modernizovaného ruského systému PVO v Sýrii je paradoxně sestřelení ruského stroje IL-20.
Obrázek ukazuje střelu S-200 z výzbroje ČSLA která je umístěna ve vojenském muzeu v Lešanech u Prahy.
(Visited 208 times, 1 visits today)