Dohoda bývalého šéfa volebního štábu Donalda Trumpa Paula Manaforta o spolupráci se zvláštním vyšetřovatelem Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) Robertem Muellerem, který se zabývá vlivem Ruska na prezidentské volby v roce 2016, udeřila nečekaně zcela jinde než v USA či Rusku. Ve svém přiznání a výpovědi se totiž Paul Manafort přiznal ke spolupráci a zapojení “vysokého izraelského představitele”  který spolupracoval s Manafortem když působil jako lobista pro bývalého proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Během parlamentních voleb na Ukrajině v roce 2012 měli Izraelci zveřejnit informace, které byly údajně připraveny ve spolupráci s Manafortem a které naznačovaly napojení opoziční kandidátky Julii Tymošenkové na antisemitské organizace na Ukrajině. Cílem bylo vytvořit tlak na americkou vládu, aby zmírnila svoji podporu Tymošenkové ovlivněním skupiny tzv. Obamových Židů – tedy skupinu vlivných židovských osob kteří podporovali jeho kandidaturu.

Izrael ovšem popřel jakoukoliv spolupráci hlavního podezřelého v této kauze – současného ministra obrany Avigdora Libermana s Manafortem, a tvrdí, že se nikdy nesetkali. Liberman je ovšem hlavní podezřelá osoba díky svým kontaktům na nejvyšší ruské představitele a dle informací tlačí skrze své kontakty v americké administrativě na Muellera aby ho donutil zveřejnit Manafortovu výpověď a tím i jméno dotyčného vysoko postaveného Izraelce – je ovšem známo, že Američani nehodlají výpověď v brzké době zveřejnit. To není všechno, taktéž zřejmě další osoba jmenovaná bývalý člen Knessetu Alex Miller, který byl člen spolku ukrajinsko-izraelského přátelství též odmítá jakoukoliv spolupráci s Manafortem a tvrdí, že uvedené diskreditační informace publikovali i členové izraelské levice.

Vzhledem k rozrůstání se celé aféry se již objevují “konspirační” teorie, že se jedná o vnitřní boj amerických vlivných židovských skupin, tzv. “Obamových Židů” (podporujících demokratickou stranu) s tzv. “Trumpovými Židy” (podporující republikány) skrze izraelsko-ukrajinské konexe. Tomu by odpovídala i osoba nyní pod světlem podezření Avigdor Lieberman, který je znám jako architekt dobrých rusko-izraelských vztahů (i díky svému původu ze SSSR a dokonalé znalosti ruštiny) ale zároveň se těší mimořádné přízni současného prezidenta Trumpa, který měl být o čtyři roky po předmětných událostech podporován právě ruským prezidentem Putinem.

Více informací zejména o tom, jak celá aféra hýbe izraelskou politickou scénu zde na Al-Monitor:

 

(Visited 19 times, 1 visits today)