K útoku ozbrojenců na vojenskou přehlídku v íránském městě Ahvaz se přihlásili minimálně dvě skupiny – Islámský stát a tzv. “Ahvaz National Resistance” což je organizace, která je součástí arabské separatistické skupiny “Arab Struggle Movement for Liberation of Ahvaz” (ASMLA). ASMLA útok později odsoudila s tím, že skupina se od hnutí oddělila v roce 2015 ale mluvčí jménem Al-Tostari ještě před tím, než byly známy detaily tvrdil, že útok provedla část jejich hnutí. Účet hnutí na Telegramu, který dříve útok oznámil pak tvrdí, že IS který zveřejnil video s protagonisty útoku ho ukradl z jejich kanálu.

Nicméně íránské bezpečnostní orgány jsou toho názoru, že útok byl proveden opravdu sunnitskými separatisty ze skupiny “Ahvaz National Resistance” a to za asistence skupiny “Lidoví mudžáhedíni” Mojahedin-e Khalq (MEK). Skupina MEK je íránská opoziční skupina favorizovaná současným poradce pro národní bezpečnost Spojených států amerických Johnem Boltonem a ačkoliv má krvavé a teroristické marxistické pozadí byla v roce 2012 Hillary Clintonovou vymazána z amerického seznamu teroristických skupin. Skupina MEK má velice neblahou pověst zejména v kurdských oblastech Íránu, kde během irácko-íránské války podporovaná Saddámem Husajnem spáchala mnoho válečných zločinů proti civilnímu obyvatelstvu.

Dle Dr. Mohamed Sadiq al-Husseini, bezpečnostního odborníka specializovaného na íránské záležitosti byla skupina která provedla teroristický útok v Ahvazu:

  • vycvičena na základně jihovýchodně od Rijádu která se specializuje na výcvik jednotek MEK a dalších íránských opozičních skupin
  • výcvik byl prováděn jordánskými a Saúdskými důstojníky za údajného dohledu CIA a Izraelských specialistů
  • veškeré náklady základny hradí saúdské ministerstvo obrany včetně transferu Íránců z Evropy zejména z Albánie
  • CIA a Mossad se starají o zásobování zbraněmi na území Íránu skrze tajnou síť privátních firem
  • CIA a Mossad ale nemají nic do činění s výcvikem či akcemi skupiny, starají se pouze o logistiku a prostředky.

Celá materiální a logistická podpora výcviku sunnitských proti-íránských skupin zapadá do plánu Írán spíše sýriazovat (uvrhnout do chaosu) než podporovat například monarchistické sekulární skupiny.

Více zde:

(Visited 34 times, 1 visits today)