V pondělí večer zhruba kolem 22 hodiny čtyři izraelské stíhačky F-16 zaútočily pumami GBU39 (Small Diameter Bomb) na cíle v oblasti syrské provincie Latakia. Během útoku zmizelo z radarů ruské letadlo elektronického průzkumu IL-20. Prvotní informace přinesly nejrůznější spekulace které podpořily i informace ruského ministerstva obrany o tom, že byl ve stejný okamžik zaregistrován výstřel z francouzské fregaty Auvergne. Nejmenovaný americký představitel pak v noci přinesl informaci, že letoun měl být sestřelen syrskou pobřežní dělostřeleckou baráží. Americké orgány ještě v noci oficiálně odmítli podíl na celé akci s tím, že se dle nich jedná o akci Izraele a Francie, Francie odmítla podíl na sestřelení ruského stroje ale přímo neodmítla vystřelení raket.

Jak později na své tiskové konferenci ruské ministerstvo obrany potvrdilo, letoun IL-20 byl sestřelen syrským systémem S-200 a to omylem, když zřejmě mířil na izraelská letadla nad středozemním mořem. Ruská strana za incident viní Izrael, který údajně dal pozdě (1 minutu předem) informaci o náletu a jednak se údajně izraelská letadla schovala za vracející ruský letoun a tím přímo incident způsobil. Na ruských sociálních sítích toto tvrzení přineslo velké rozhořčení a příspěvky požadují od okamžitého vojenského napadení Izraele po okamžité dodání systému S-400 syrské vládě.

Jakou roli hrála francouzská fregata a zda izraelské letouny skutečně použili pomalu letící ruský stroj jako krytí zatím nevíme, známo je jen, že zásahů v Sýrii mělo být tuto noc údajně více. Izraelské schopnosti využívat krytí a klamu jsou dostatečně známy a je tedy předpoklad, že skutečně mohli účelově let IL-20 využít.

Co se nyní bude dít mezi Izraelem a Ruskem? Bude se zatím poměrně dobře rozvíjející vztah zhoršovat?

Vysoký syrský zpravodajský činitel před několika měsíci prohlásil:” nenuťte nás vybrat si mezi Íránem a Ruskem, Syřané si vždy vyberou Írán protože je jim bližší, stejně jako Rusko dá vždy přednost Izraeli před Sýrií..”. Ztráta 15 lidí je pro Rusko znatelná a vyvolá rozhořčené reakce. Ovšem z hlediska mezinárodních vztahů nepředpokládáme nějaké radikální zhoršení vztahů mezi Ruskem a Izraelem. Domníváme se, že spíše půjde o nějakou variantu toho, jak byl vyřešen turecký sestřel ruské stíhačky.

Rusko nepochybně využije incident k nějaké formě navýšení vlivu, hovoří se o posílení systémů PVO v Sýrii a dokonce o dodání nejmodernějších protivzdušných prostředků syrské vládě. Nějaké zásadní zhoršení vztahů ale neočekáváme, obě strany se potřebují.

Co zůstává jsou otevřené otázky o technickém pozadí sestřelení letounu IL-20. Systém S-200 by měl umět rozlišit spojenecký stroj pokud ten měl zapnuty veškeré identifikační systémy. IL-20 byl vyvinut z turbovrtulového dopravního letounu Iljušin Il-18  a slouží jako prostředek elektronického boje a průzkumu. Dle neověřených informací mohl mít konkrétní sestřelený stroj na palubě zařízení pro rušení navigačních systémů “chytrých” střel. Pozadí incidentu mohl být tedy i souboj ruských a izraelských elektronických systémů.

Taktéž role francouzské fregaty čeká na objasnění – Francie je v poslední době v Sýrii velice agilní a několikrát sama vyhrožovala vojenským zásahem v případě použití chemických zbraní.

(Visited 22 times, 1 visits today)