Americká finanční firma specializující se na geopolitické zpravodajské informace zveřejnila studii ze které vyplývá, že Turecko může opustit Severoatlantický pakt NATO během jednoho roku. Studie Geopolitical Intelligence Group (GIG) sestávající se z deseti bývalých admirálů a generálů sleduje zhoršující se vztahy mezi USA a Tureckem.

Odborníci dále zdůrazňují, že pro odchod nějaké země z NATO nejsou stanoveny žádná pravidla a tak turecké opuštění Aliance by zřejmě vypadalo podobně jako když Francie vystoupila z NATO v roce 1966. Formálně sice Francie v NATO stále byla ale stáhla veškeré své vojenské síly z aliančního velení a přestala s NATO spolupracovat. Plné členství v NATO Francie obnovila až v roce 2009.

Vystoupení Turecka z NATO by se tak dotklo zejména aliančních základen v Turecku, především letecké základny Incirlik, nicméně zde již USA zmenšily svojí přítomnost a například německé jednotky byly již kompletně přesunuty do Jordánska. Právníci AKP taktéž připravují podklady aby mohli býti američtí velitelé základny NATO zatčeni a obviněni z napomáhání vojenskému puči v roce 2016.

Více na The Region:

(Visited 92 times, 1 visits today)